aseksualiteit

 

We leven in een tijd die, op zijn zachtst uitgedrukt, oversekst is. Seks is vandaag immers alomtegenwoordig. In weekbladen,dagbladen, op de teevee en pc. En op reclameborden, want seks doet verkopen. Zelfs deze bijdrage gaat over seks. Reken daarbij het feit dat veel mensen steeds schaarser gekleed lopen in een poging om trendy over te komen. En net nu, lijkt het erop dat de groep aseksuelen groter wordt. Misschien wel als reactie op het overaanbod seks, wie zal het zeggen?
 
wanneer is iemand aseksueel
Iemand is aseksueel wanneer de persoon in kwestie geen enkele behoefte voelt om seksueel actief te zijn. Dit is een gevolg van het feit dat de aseksuele persoon geen enkele seksuele aantrekking voelt tot wie dan ook. Anders gezegd: opvallend is hier de afwezigheid van seksuele lust, seksuele fantasieën, de nood aan masturbatie en het opgewonden raken bij het zien van erotisch beeldmateriaal. Er valt hier dus totaal geen verlangen naar en interesse in seks te bespeuren.

één op honderd mensen is aseksueel
Aangenomen wordt dat men geboren wordt als aseksueel en dat ‘aseksueel zijn’ een geaardheid is. Net zoals hetero, homo of biseksueel zijn. Onderzoek wees uit dat één op honderd mensen aseksueel is. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn. Deze geaardheid hindert hen evenwel niet om verliefd te worden, een ander oprecht te beminnen en naar paarvorming te streven. De liefde wordt hier vooral platonisch beleefd, maar er mag zeker al eens geknuffeld en gestreeld worden. Veel aseksuelen verlangen naar een intieme relatie. Wanneer aseksuelen een partner beminnen die wel seksuele behoeften heeft, gaan zij soms over tot seks. Wat enkel gebeurt om de partner te plezieren en te voldoen. Met soms kinderen als gevolg. Maar voor de aseksuele partner hoeft seks absoluut niet. Zijn of haar liefde zal er zeker niet minder om worden. Want hier primeren gevoelens en geestelijke verwantschap.

aseksuelen hebben geen afkeer van seks
Aseksualiteit mag niet verward worden met een afkeer hebben van seks. De aseksuele mens heeft geen afkeer van seks. Seks interesseert hen simpelweg niet omdat deze mensen geen geslachtsdrift kennen. ‘Samenleven in alle vriendschap als broer en zus met een gelijkgestemde partner’, is het ideale plaatje voor het gros van de aseksuelen.

bekende aseksuelen
Sir Cliff Richard (zie foto bovenaan) bekende in zijn biografie dat seksuele gevoelens hem onbekend zijn. Dit, ondanks het feit dat hij intieme relaties had. De eerste keer dat hij zich aan seks begaf, viel hij prompt in slaap. Waarna hij het nooit meer probeerde omdat het niet zijn ‘cup of tea’ was. Intussen weten we via de media dat zijn seksuele voorkeur ergens anders ligt. Er zijn vermoedens dat ook Rowan Atkinson ofte Mr. Bean (zie foto) en de zangeres Taylor Swift, om er een paar te noemen, aseksueel zijn.
 

Categorie: